چرا نمازمان را باید عربی بخوانیم؟
چرا نمازمان را باید عربی بخوانیم؟ دین اسلام دینی است جهان شمول و باید جوابگوی مردم سراسر جهان باشد. مردمی که به زبانهای مختلف تکلم می کنند و هر کدام زبان مخصوصی به خود دارند. در این میان می بینیم که عبادت روزانه ای که اسلام برای مسلمانان تکلیف کرده به زبان عربی است. حال سؤالی پیش می آید که چرا اسلام به قومهای مختلف اجازه ی اینکه به زبان خود نماز بخوانند را نداده است. حتی قبل از این سؤال، سؤال دیگری در ذهن ایجاد می شود که آیا اسلام تأکیدی بر عربی بودن نماز دارد یا نه؟ برای رسیدن به این جواب، یقین در دو مورد لازم است: 1. اینکه قرآن باید عربی باشد و به ترجمه ی آن قرآن اطلاق نمی شود. در این مورد آیات قرآن تأکید بر عربی بودن آن دارند از جمله: انا انزلناه قرآنا عربیا لعلکم تعقلون (یوسف 2) و کذلک انزلناه قرآنا عربیا (طه113) کتاب فصلتآیاته قرآنا عربیا لقوم یعلمون (فصلت3)
2. اینکه قرائت قرآن در نماز واحب است. روایتی در این زمینه هست: از امام رضا (ع) پرسیدند که چرا ما امر به خواندن حمد و سوره ای از قرآن در نماز شده ایم. حضرت در جواب فرمودند: «مردم امر به خواندن قرآن در نماز شده اند بخاطر اینکه قرآن مهجور باقی نماند و ضایع نگردد بلکه محفوظ بوده پس مضمحل نگردیده و مورد جهل واقع نمی شود...» (شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، مؤسسه ال البیت الِاِحیاء التراث: قم، ج 6، ص 38، حدیث 7282)
حال که مطمئن شدیم نظر شرع بر عربی بودن نماز است، تعدادی از ثمرات آن را بررسی می کنیم. اگر قرار بود همه به زبان خود نماز بخوانند هیچ دو ملتِ مسلمانی که زبانشان با هم متفاوت بود، نمی توانستند در اقامه نماز وجه مشترکی داشته باشند و هدف اسلام که ایجاد اتحاد بین انسانها و نزدیک کردن آنها به یکدیگر است، عقیم می ماند. و در مراسم حج که در حقیقت قوام دهنده اتحاد بین مسلمین است، مسلمانان نمی توانستند با هم نماز بخوانند. و بدین ترتیب مسلمین روز به روز از هم فاصله می گرفتند. با تجربیات امروزی می بینیم جهان بسوی وحدت زبان می رود و اسلام با برگزیدن زبان عربی به عنوان زبان واحد مسلمانان مهمترین قدم را در این زمینه برداشته است. |